Miben lehetek a segítségére?

Milyen céllal vásárolna ingatlant?

Milyen típusú ingatlan érdekli?

Hol szeretne vásárolni?

Ingatlan mérete?

Szobák száma

Árkategória

Hitel

Kérem, adja meg adatait

Milyen típusú ingatlan szeretne eladni?

Hol található az eladó ingatlan?

Milyen méretű az ingatlan?

Szobák száma

Árkategória

Köszönöm üzenetét, hamarosan keresni fogom!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Megszűnik jövőre a CSOK, avagy mennyit veszítenek az ingatlanvásárlást tervező városi családok?

Megtörtént a hivatalos bejelentés, 2024-től átalakítják az állami támogatások rendszerét. A változtatások részeként az 5000 főnél nagyobb lakosságú településeken eltörlik a Családok Otthonteremtési Kedvezményének igénylési lehetőségét.
Olv. idő:
5
perc
2023-07-17
Széll Emese
Luxusingatlan szakértő

Sokan csak legyintenek arra a maximum pár millió forintra, amit most még egy-két gyermek esetén fel lehet venni, de a történet nem ennyire egyszerű.

Ennél sokkal többről van szó!

Ha független pénzügyi szakértő tanácsát kérné a témában:
https://www.premiumingatlanok.com/partnereim/gesler-katalin

Jelenleg a gyermeket nevelő vagy vállalni tervező családok az alábbi összegeket kérhetik, vissza nem térítendő támogatás (CSOK) formájában:

Használt ingatlan vásárláshoz:

1 gyermek: 600 000,- Ft,

2 gyermek: 1 430 000,- Ft,

3 gyermek: 2 200 000,- Ft,

4 vagy több gyermek: 2 750 000,- Ft

Új ingatlan vásárláshoz:

1 gyermek: 600 000,- Ft,

2 gyermek: 2 600 000,- Ft,

3 vagy több gyermek: 10 000 000,- Ft

A két gyermeket nevelő vagy tervező családok a fentieken kívül jogosultak 10 millió forint 3%-os kamattámogatott hitel felvételére is, a 3 vagy több gyermekesek pedig 15 millió forintot kérhetnek.

Akár felveszi valaki a kedvezményes hitelt a támogatás mellé, akár nem, a vásárlás a CSOK igénybevételével minden esetben illetékmentes lesz. Új lakás vásárlása esetén pedig még ezen felül a vételár 5%-os ÁFA tartalmát is kérni lehet adó-visszatérítési támogatás formájában.

A fentiek mind a múlté lesznek 2024-től mindazon családok számára, akik városban tervezik az életüket.

Ha jogosultak vagyunk a CSOK és a kapcsolódó kedvezmények felvételére, akkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy az ingatlanvásárlási szándék jövő évre halasztása mekkora anyagi veszteséggel fog járni.

Itt sajnos nem csak és kizárólag a CSOK összegről van szó, annál nagyságrendekkel többet veszíthetünk.

Megmutatom konkrét példával:

Tegyük fel, hogy egy kétgyermekes család szeretne használt lakást vásárolni Budapesten, 80 millió forint vételárért. Idén még fel tudják venni a gyerekekre a CSOK-ot és a támogatott hitelt, valamint nem kell kifizetniük az illetéket sem. Jövőre már ezek közül egyik kedvezménnyel sem élhetnek. Ha egyébként is szükségük van 10 millió forint hitelre, akkor azt januártól már csak magasabb kamatokkal tudják majd felvenni. Az elbukott összegek és a kétféle hitel törlesztési különbözete miatt nagyságrendileg 12 millió forintot veszítenek.

Tegyük fel, hogy egy szintén két gyermeket nevelő (vagy vállalni tervező) család kétszer ennyiért szeretne vásárolni hitelfelvétel nélkül: ők is közel 8 millió forinttal kell többet költsenek jövőre a lakáscéljukra. Azért itt megjegyezném, hogy a támogatott hitelt általában mindenki felveszi aki teheti, akkor is ha éppen nem lenne rá szükség. A jelenlegi piaci környezetben a saját tőkénk viszonylag egyszerűen ki tudja termelni a banknak fizetendő 3%-os hitelkamat többszörösét.

Új ingatlan esetén az elveszített összegek még magasabbak, az emelt CSOK összeg és az ÁFA támogatás miatt.

Bármilyen is legyen az anyagi helyzetünk, ezek a súlyos összegek mindenkit fájdalmasan érintenek! Éppen ezért ha van már gyermek vagy családalapítás előtt állunk és ingatlanvásárlás a terv, akkor most gyorsan kell lépni.

Az idei évben még változatlan formában lehet igényelni a városokban is az állami támogatásokat.

Részletes információkkal állok rendelkezésre, spórolja meg Ön is azt a sokmillió forintot!
https://www.premiumingatlanok.com/partnereim/gesler-katalin

Széll Emese

prémium ügyfelek  
privát
ingatlanosa

Célom, hogy a hazai ingatlanbefektetőket és a leendő lakástulajdonosokat összekössem a számukra tökéletes ingatlannal, amiben minden perc boldogan telik majd, vagy jelentős megtérülést hoz. Abban hiszek, hogy az ügyfelek igényeinek gyors és reális felmérése az igazán hatékony munka alapköve, amivel mindenkinek segíthetek álomingatlant találni. Meggyőződésem, hogy fel kell ismerni, és gyorsan kell lereagálni az olykor váratlan lehetőségeket és helyzeteket. A végsőkig kitartó, kreatív, maximalista és céltudatos vagyok.
Szívesen állok rendelkezésére napközben a +36 70 343-8250 telefonszámon, vagy az info@premiumingatlanok.com illetve szell.emese@dh.hu címeken. Amennyiben Önnek kényelmesebb, töltse ki az alábbi igényfelmérő űrlapot, és visszahívom az
Ön által megjelölt időpontban: